Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 3. 2010

Židovský hřbitov v Byšicích

BYŠICKÝ ŽIDOVSKÝ HŘBITOV (21. října 2009)

 

Počátky byšického židovského hřbitova spadají na počátek 17. století. Patrně nejstarší náhrobek je z roku 1723 a patří Miriam, dceři Lejba.

Snažili jsme se přečíst nápisy na náhrobcích (nejpřijatelnější byla čeština, velice málo němčina a zcela nad naše síly hebrejština) a všímali jsme si symbolů na nich. Objevili jsme tak Davidovu hvězdu, desky Desatera, dvojice sloupů jeruzalémského chrámu, žehnající ruce kohenů i konvici levitů.

Na základě našich záznamů byla sestavena tabulka se jmény pohřbených, která jsme rozluštili, s daty úmrtí a místy, odkud pochovaní pocházeli, a s připojenými texty.

A co se jmény dále? Vyvodili jsme, která jména jsou typická pro židovskou komunitu, a za pomoci knížky Ruth Bondyové „Jména Židů v Čechách a na Moravě“ zjistíme, o čem ze života Židů vypovídají. Víme též, do kdy asi se na hřbitově pohřbívalo, a uvědomili jsme si, že dnes se v důsledku holocaustu o hroby nemá kdo starat. Našli jsme však jednu výjimku. Je jí hrob Eduarda a Pavly Munkových z Dolních Přívor, který nechali pozůstalí obnovit v roce 2006 podle fotografie.