Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 3. 2010

V Mladé Boleslavi

V MLADÉ BOLESLAVI (11. listopadu 2009)

 

Hlavním cílem našeho putování do Mladé Boleslavi byla návštěva hradu, místa, kde bylo shromaždiště Židů před jejich přepravením do terezínského ghetta. Naši Židé byli zařazeni do transportu Cl, který byl vypraven do Terezína z Mladé Boleslavi 13. ledna 1943 (521 lidí tohoto transportu zahynulo, 27 bylo osvobozeno, 2 osudy nebyly zjištěny). Tuto skutečnost připomíná pamětní deska na fasádě hradu na nádvoří. Nese nápis: „Židovským spoluobčanům internovaným zde v letech 1940 – 1943 věnovaly obce a města okresu Mladá Boleslav“.

Na hradě dnes sídlí Muzeum Mladoboleslavska, do kterého jsme vstoupili, abychom složili „muzejní přijímačky“, např. v oborech: kurátor, restaurátor, kurátor výstavy, architekt výstavy, lektor, produkční a grafik výstavy – jinými slovy: seznámili jsme se s různými profesemi muzejních pracovníků praktickými činnostmi. Na vše jsme si mohli sáhnout, pracovali jsme s muzejními předměty, některé jsme si mohli vyzkoušet na sebe atd. atd. Modelovali jsme, odlévali Černoboha a Běloboha, pracovali s katalogovými lístky muzejních předmětů… A neobešlo se to bez notné dávky humoru, což dokládají fotografie. Nakonec jsme výsledky své práce prezentovali – učíme se komunikovat a nestydět se při tom.

Naše další cesta vedla na mladoboleslavský židovský hřbitov, největší v České republice, vyhledávaný nejen zdejšími lidmi, ale též zájemci z celého světa. Nachází se už mimo historické jádro města, jakoby odstrčený, což odpovídalo postavení židovského obyvatelstva v minulosti. Nachází se v prudkém svahu naproti městu. Dříve býval ještě rozlehlejší než dnes, část jeho prostoru ukrojila silnice. Hřbitov na nás zapůsobil (na někoho „hororově“, na někoho „podzimně romanticky“) – cesta lemovaná náhrobky (stélami) ze zrušené části hřbitova, podzimní listí, kamínky na náhrobcích hustě osázených ve stráni. Náhrobky staré i novější, pískovcové i žulové, židovské symboly na nich. Za nejvýznamnější je považován barokní náhrobek Jakuba Baševiho, finančníka císařů a šlechticů, prvního Žida na území monarchie, který byl povýšen do šlechtického stavu. Na hřbitově je též dochována márnice a obřadní síň.

Naše poslední zastávka v Mladé Boleslavi byla chutná. Absolvovali jsme ji v cukrárně na náměstí J.