Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 11. 2009

3. a 4. schůzka

Dosud jsme zjistili a realizovali (k 21. 10. 2009)

·        Sestavili jsme přehled dětí, které byly židovského původu, chodily k nám do školy a nepřežily holocaust/šoa.

·        Oslovili jsme veřejnost prostřednictvím obecních úřadů (Byšice, Kropáčova Vrutice, Mělnické Vtelno, Čečelice, Hostín, Řepín) a tisku (Týdeník Mělnicko /šéfredaktor Jan Lhotský/a Mělnický deník /šéfredaktorka Petra Špitálská/). Budeme čekat na reakce pamětníků.

·        Vitana Byšice a. s. nám poskytla fotografii objektu, kde bydlel Felix Wertheimer, syn ředitele firmy Graf. Též nám poskytla dokument, v němž se dovídáme, že p. ředitel musel své místo opustit 17. března 1939, tedy krátce po okupaci Čecha a Moravy a vytvoření protektorátu Čechy a Morava.

·        Fotografie objektů, kde bydlely naše děti, již sice existují J, ale jejich autorky – Kristýna Danková a Barča Mikešová - je  ještě nedodaly L.

·        Navštívili jsme židovský hřbitov v Byšicích, díky vstřícnosti správkyně pí Duchoslavové, t .č. místostarostky obce Byšice. Zjišťovali jsme:

·                                jména na náhrobcích

·                                data pohřbů

·                                místa, odkud se zde pohřbívalo

·                                symboly na náhrobcích

 

 

 


Splnění úkolů z 1. a 8. října 2009

Najít domy, kde bydlely děti židovského původu, které navštěvovaly naši školu, a případně pořídit jejich fotografie

Barča Mikešová

Kristýna Danková

Sice splněno, ale nedodáno L.

 

Zjistit, kdo je správcem židovského hřbitova v Byšicích, a domluvit jeho prohlídku

Barča Mikešová

Barča spolu s Petrou Manželovou splnila výborně J.

 

Vedení deníku naší činnosti.

Radka Kubátová, Martina Polenová.

Nemáme tušení, jak na tom jsme.

 

Zjistit, jaké zpravodaje vydávají úřady obcí, kam vede pátrání po našich dětech. Pátrat po regionální literatuře.

všichni

Výborně splnily: Míša Vtelenská, Helena Heráková, Kristýna Krupková - skupina z oblasti Mělnického Vtelna. S paní starostkou Hanou Rašákovou samy komunikují a též prošly seznamy spolužáků našich dětí společně s rodiči a prarodiči a již se chystají vyrazit  za vytipovanými lidmi, aby s nimi vedly rozhovor. J

 

Úkoly
vyplývající z návštěvy židovského hřbitova

Sepsat seznam všech zjištěných údajů a předat ho ke zkompletování.

všech 15 badatelů ze židovského hřbitova

Ke 25. říjnu 2009, 19. hod, splnily: Vendula Klacková a Kačka Knoblochová JJ


Hodnocení Renaty Špačkové

3. schůzka 15. října 2009 byla přípravou na návštěvu židovského hřbitova v Byšicích. Všichni jste dostali okopírovanou stránku z publikace Prázná místa se symboly, které se vyskytují na židovských náhrobcích, a také skládačku Židovské hřbitovy Mělnicka. Necítila jsem se nejlépe, neboť někteří (ale skutečně jenom někteří) se zabývali jinými tématy, což mě mrzí, a proto LL.

4. schůzka se odehrávala 21. října 2009 na židovském hřbitově, kde jste měli plnit úkoly. Pokud jsem byla minule mírně zamračená, pak nyní hodnotím váš přístup takto: JJJ. Všichni se se zaujetím pustili do hledání tradičních symbolů židovských náhrobků a luštění nápisů na nich. Jména, která již dlouho nikdo nevyslovil, neboť potomci zde pochovaných lidí byli vyvražděni, tak díky vám ožila.

Někteří (přesněji naši mluvčí Barča Mikešová, Petra Manželová a Miloš Ladra) začali získávat i jiné zkušenosti, a to před kamerou, neboť naše činnost bude díky vstřícnosti zastupitelstva obce Byšice dokumentována pí Irenou Nádvorníkovou. Získáváte tak zkušenosti a učíte se řadě dovedností, které jistě v budoucnosti využijete.

V tento den jsem z vás skutečně měla radost.